Renskötaren Kenneth Pittsa vistas mycket i området där olyckan skedde. Foto: Tommy Johansson/SVT

Renskötaren om flygkraschen: ”Det är hemskt att se”

Uppdaterad
Publicerad

Renskötaren Kenneth Pittsa arbetar i området där postplanet kraschade.

SVT träffar Kenneth Pittsa som arbetar som renskötare i området där flygplanskraschen skedde på fredagsförmiddagen.

– Det är mina hemmatrakter, det är där jag tillbringar min mesta tid. Det är klart att det känns tråkigt att ett plan med människor ombord har störtat där, säger han. Det var ju inte så längesedan vi hade en annan flygolycka i fjällen, Herculesolyckan.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

– Området där planet störtat är kalfjäll, det är helt vitt med snö som driver omkring. Till närmsta väg är det tre mil så det är en otillgänglig plats.

Platsen där olyckan har skett är i Sirges samebys område och markerna används från vår till tidig höst. Renägaren John Kuoljok har sin vår- och sommarbostad bara fyra kilometer från platsen.

– Det är hemskt att se det svarta hålet som blivit kvar. Jag tar vatten från den bäck som rinner från olycksplatsen ner till sjön, säger John Kuoljok till SVT Sameradion och SVT Sápmi.

Sirges sameby ställer sin renvaktarstuga i Gálpik några kilometer väster om olycksplatsen till förfogande till de som behöver som arbetar med olyckan. Det säger Jakob Nygård, ordförande i Sirges sameby till SVT Sameradion och SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet