Minister lovar handlingsplan mot samisk rasism

Uppdaterad
Publicerad

Alice Bah Kuhnke (MP): Rasism är helt oaceceptabelt i Sverige och kräver mycket arbete.

I samband med Jokkmokks marknad så är Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke (mp), i Jokkmokk under två dagar. Under besöket har hon träffat Sametinget, samiska organisationer och Miljöpartiet.

– Det känns bra och viktigt att vara här igen, säger kulturministern till SVT Oddasat och Sameradion.

I onsdags så vann Girjas sameby målet mot staten gällande förvaltningen av jakten och fisket på samebyns betesmarker i fjällen. 

Hur ser du på det?

– Jag litar på att rättväsendet har gjort sitt jobb. 

På frågan vad det innebär för samepolitiken att Girjas sameby vann över staten, vill inte kulturministern kommentera, mer än att arbetet med samepolitiken i Sverige fortgår.

I och med domen så har samer och samiska organisationer uttryckt sin oro för att rasismen mot samer har och kommer att öka.

Oacceptabelt med rasism

– Jag har träffat företrädare från samiska organisationer och vi kommer under året att komma med en handlingsplan hur vi ska arbeta, säger Alice Bah Kuhnke. 

Kan du ge en hint om vad det konkret ska innebära?

– Nej, det kan jag inte göra. Men det här är en sån allvarlig fråga, rasism är helt oacceptabel i Sverige och kräver mycket arbete, säger Bah Kuhnke. 

Idag är det samiska nationaldagen och kulturministern ska även inleda samiska nationaldagsfirandet i Jokkmokk. 

– Det är en sådan speciell dag och jag är glad att jag får hålla ett tal på vårt urfolks dag, säger Alice Bah Kuhnke. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.