Moderaterna räddar sparpaket

Uppdaterad
Publicerad

En socialdemokratisk röstrevolt om neddragningarna i Kiruna blir ett slag i luften efter att Moderaterna beslutat sig för att stödja det första röd-gröna sparpaketet.

Den socialdemokratiska fullmäktigeledamoten Sten Nylén från Kiruna har tidigare hotat att fälla landstingets sparpaket. Och det för att han tycker att Kiruna sjukhus hamnat i strykklass när åtta av 37 vårdplatser ska dras in.

Men efter landstingsstyrelsens möte i dag visar det sig att en sådan röstrevolt inte spelar någon roll – trots att de röd-gröna regerar landstingsfullmäktige med bara en rösts övervikt.

Landstinget i Norrbotten sparar

Räddar sparpaket

Och förklaringen till det är att Moderaterna beslutat sig för att rädda sparpaketet.

– Vi går med på det här, men vi vill spara mer än 300 miljoner kronor till. Vi behöver lägga ned ett sjukhus redan nästa år och kanske ett till före 2018 för att få ekonomin i balans, säger gruppledare Mattias Karlsson.

– Det är klart att det känns bra, men det hade varit bättre om alla våra socialdemokratiska ledamöter tagit ansvar för helheten och inte bara för sin hemkommun, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

Godtar neddragning

Enligt landstinget är medelbeläggningen på vårdplatser vid Kiruna sjukhus 70 procent och det ska jämföras med snittsiffran i länet på 85 procent.

– I och med att behovet har minskat i Kiruna så godtar vi en neddragning av vårdplatser, säger Mattias Karlsson.

Och det betyder att Sten Nyléns röstrevolt inte får någon betydelse?

– Nej, det får det. Jag bedömer att vi har en betryggande majoritet för sparförslaget inför landstingsfullmäktige, säger Mattias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstinget i Norrbotten sparar

Mer i ämnet