Mögligt asylboende i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora flyktingströmmar till Sverige just nu och boendestandarden påverkas negativt av svårigheterna att hitta bostäder.

I Gällivare ligger ett vandrarhem med elva stugor som idag används som asylboende. Där träffar Nordnytts reporter, Elin Lindkvist,  ”Amir” som vill vara anonym. Stugan som han bor i är varm och fuktigt och lukten av mögel är genomträngande och stark. Flera av de asylsökande säger att de känner sig som djur.

-Att bo här känns förstås tryggt. Men det är inte bra att bo så många människor tillsammans. Det fattas också många saker. Matlagningsmöjligheterna är begränsade och det finns inga garderober där vi kan ha våra kläder, säger ”Amir”.

I en annan stuga bor det ett tjuogotal kvinnor tillsammans och i ett av rummen lever Marina Shamoyev från Armenien tillsammans med två andra kvinnor. Hon har bott på asylboende i två år:

-Jag har fått ont i huvudet och magen av situationen, säger hon.

På asylboendet finns det bäddar för cirka 140  personer och för varje person betalar Migrationsverket  80 kronor per dag. Det innebär att migrationsverket betalar drygt 300. 000 kronor i månaden till fastighetsägaren av vandrarhemmet.

-Situationen är inte optimal och vi har gjort en genomgång med fastighetsägaren för två veckor sedan och vi har begärt en rad åtgärder och de flesta verkar vara åtgärdade, säger enhetschefen för Migrationsverket, Maud Lantto.

Det var också igår som Nordnytt besökte asylboendet och vad reportageteamet kunde se var det mycket kvar att åtgärda. På fredag kommer Migrationsverket besöka boendet igen för att se att alla åtgärder som fastighetsägaren ska ha gjort är utfärdade.  ”Amir” och de andra mår inte bra på boendet och hoppas snart bli förflyttade till ett annat ställe men nu finns inga alternativ.

-Vi mår inte alls bra i den här miljön men vi har inget alternativ, säger ”Amir”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.