Här kraschade postplanet. Foto: Marja Påve/SVT

Nu ska miljöpåverkan kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Under tiden som utredningen och bärgningen av de kraschade norska postflyget fortskrider inleds arbetet med att kartlägga miljöpåverkan. Bland annat samlar länsstyrelsen sin kompetens för att gå i genom frågan.

Länsstyrelsen har inte fått någon officiell förfrågan att arbeta med miljöinventering och sanering, men eftersom att man fick ett sådant uppdrag efter Herculesolyckan vid Kebnekaise 2012 är det troligt att förfrågan kommer.

Den slutsatsen drar Marie Björklund vid miljöanalysenheten.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

– Om vi får uppdraget vill vi vara beredda, men ansvaret just nu ligger hos Räddningstjänsten och Jokkmokks kommun, säger hon.

Bränsle har läckt ut

Precis som vid Herculeskraschen har det läckt ut flygfotogen, men det finns stora olikheter när det gäller den förväntande miljöpåverkan. Här handlar det om betydligt mindre mängder som finns inom ett begränsat område.

– Vid Herculesolyckan spreds flygfotogenet ut på en glaciär och förångades inte. Här finns det förutsättningar att det ska förångas när det blir varmare. Dessutom har man redan pumpat upp en stor mängd, säger Marie Björklund.

Samla information

I dag samlar länstyrelsen medarbetarna inom olika kompetensområden för att samla information om hur flygfotogen beter sig i naturen, vilken sorts terräng det handlar om och vilka typer av vattendrag som finns i området. Enligt vad Marie Björklund har kunnat utläsa av kartorna ser ett närliggande vattendrag ut att rinna ned mot Nordkalottleden.

– I så fall finns det anledning att jobba med information mot besökare. Men jag ser inga stora risker. Vi är känsligare för lukt och smak från flygfotogen än vad det är giftigt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet