Protest mot flyktingar i Torneå. Foto: Jessica Stolzmann / Yle

Ny demonstration planeras i Torneå

Uppdaterad
Publicerad

En finsk Facebook grupp vars mål är att stänga gränsen för flyktingar planerar att göra en ny demonstration på gränsen mellan finska Torneå och svenska Haparanda.

Nästa demonstration av flyktingmotståndarna är tänkt att ske lördagen den 3 oktober och hittills är över 400 personer anmälda.

– Jag har just fått veta att det planeras en nya demonstration. Förra gången togs det initiativ på sociala medier för en motdemonstration här på den svenska sidan, säger Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda.

#flykt

Under förra lördagen hölls den första demonstrationen. Då bildade hundratals personer en mänsklig mur i Torneå vid gränsen mellan Sverige och Finland för att demonstrera mot flyktingar. ”Det räcker nu. Stäng gränserna”, var budskapet när de invandringsfientliga demonstranterna bildade en mänsklig mur i Torneå.

 På svenska sidan gränsen samlades ett trettiotal motdemonstranter för flyktingmottagande.

– Haparanda kommun har inga planer på att agera. Vi har ju yttrandefrihet. Men rent personligt så är jag beredd att agera som medmänniska, säger Peter Waara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet