Foto: tunnel

Ny ort under Malmberget oroar boende

Uppdaterad
Publicerad

Rakt under centrala Malmberget vill LKAB spränga ut en ort – eller en tunnel – när man ska kartlägga malmförekomsterna.

Enligt LKAB kommer sprängningarna inte att märkas ovan jord, men bland Malmbergsbor finns oron för ytterligare störningar.

För LKAB:s del handlar det om att kartlägga malmförekomsterna i malmkropparna Fabian och Printzsköld. Därför ansöker bolaget om undersökningstillstånd för att driva en ort under samhället varifrån man ska göra undersökningsborrningar.

Vill kunna sova

LKAB lovar att undersökningsarbeten på tusen meters djup inte kommer att märkas på ytan. Det handlar om små mängder sprängmedel och skjutningarna kommer att ske samtidigt som de ordinarie produktionssalvorna.

Trots detta finns det en oro bland boende som tycker att störningarna från malmbrytningen redan är för stora.

– Vi är helt övertygade om att det blir ännu fler skalv och att berget blir ännu instabilare när man gör fler tunnlar. Vi ser inte att det här hjälper vår boendemiljö på något sätt. Vi ser inte att stabiliteten ökat och att vi får sova på nätterna, säger Berit Hannu, som påpekar att Malmberget är det skalvtätaste området i världen..

Överklagat

Hon har överklagat det undersökningstillstånd som LKAB har fått av Bergstaten som gäller Malmbergets centrum.

Ytterligare ett tillstånd som gäller under villabebyggelsen i västra Malmberget är under beredning och väntas meddelas om ett par veckor. Om det beviljas har villaägaren Börje Blomquist redan bestämt sig för att överklaga.

– Jag anser inte att det är lämpligt att bedriva undersökningsarbeten under husen, säger han.

Anders Lindberg, informationschef vid LKAB anser att oron är obefogad.

-– Jag kan förstå att man reagerar om man inte har kunskapen om vad det faktiskt handlar om. Här är det undersökningsarbeten som är på så stort djup och är så pass små att man rent fysiskt inte kan upptäcka dem. Däremot kan jag förstå att man funderar, säger han.

Anders Lindberg säger att LKAB tar hänsyn för att minska olägenheterna i Malmberget.

-– Ett exempel är malmkroppen Printzsköld där vi har stoppat brytningen för att stoppa den seismiska aktiviteten som störde boende i Malmberget. Det visar att vi försöker anpassa verksamheten så mycket vi kan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.