Okej skölja kantarellerna

Uppdaterad
Publicerad

Lyckliga svampplockare kommer hem med fulla korgar – fast då väntar tidsödande rensning. Det finns dock genvägar för att snabbt bli av med skräpet.

Många plockare blir så hitteglada att de bara rafsar ned svampen i korgar och påsar. Fast då gör man sig en otjänst, tycker svampexperten Pelle Holmberg.

– De blir så lyckliga att de blir näriga! När man plockar kantareller ska man grovrensa i skogen, och ta bort den jordiga lilla biten på en gång innan man lägger den i korgen. Klyv gärna också svampen, så ser man om den är angripen av larver, säger han.

I vissa – renläriga – svampkretsar råder ett strikt förbud mot att skölja svamp. Fast Pelle Holmberg tycker att man kan strunta i det.

– Min gamle mentor, svampexperten Nils Suber, sade ”ve, den som sköljer svamp!”. Men särskilt kantareller kan vara grusiga, och det är det värsta som finns. Smakämnena i svamp är inte särskilt vattenlösliga, så jag tycker att man kan skölja i kallt vatten, säger han.

Soppar, kremlor och andra lite lösare svampar lämpar sig däremot mindre för att blaska vatten på.

– Om man inte hinner rensa på en gång klarar sig kantareller flera dagar i kylen, kanske upp till en vecka. Sopparna ska man helst ta hand om på en gång, säger Pelle Holmberg.

Fakta: Så rensar du svampen

Kantareller och trattkantareller: Grovrensa vid plockningen, skär bord jordbiten direkt så smutsar inte svamparna ned varandra i korgen. Klyv svampen så upptäcks larvangrepp. Kan sköljas i kallt vatten. Håller sig flera dagar i kylskåp.

Soppar och kremlor: Grovrensa i skogen, skär bort allt som är jordigt, klyv och ta bort maskangripna partier. Rören på unga svampar kan sitta kvar om de är fasta, ta bort om de är mjuka och tvättsvampsaktiga. Rensa och ta hand om direkt, för de är känsliga och blir snabbt dåliga.

Just nu finns det gott om kantareller. Den tidiga Karl-Johansvampen, finluden stensopp, är också på gång, liksom smörsopp, grynsopp och strävsopp.

Källa: Svampexperten Pelle Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.