Många plockare blir så hitteglada att de bara rafsar ned svampen i korgar och påsar. Fast då gör man sig en otjänst, tycker svampexperten Pelle Holmberg.
– De blir så lyckliga att de blir näriga! När man plockar kantareller ska man grovrensa i skogen, och ta bort den jordiga lilla biten på en gång innan man lägger den i korgen. Klyv gärna också svampen, så ser man om den är angripen av larver, säger han.
I vissa – renläriga – svampkretsar råder ett strikt förbud mot att skölja svamp. Fast Pelle Holmberg tycker att man kan strunta i det.
– Min gamle mentor, svampexperten Nils Suber, sade ”ve, den som sköljer svamp!”. Men särskilt kantareller kan vara grusiga, och det är det värsta som finns. Smakämnena i svamp är inte särskilt vattenlösliga, så jag tycker att man kan skölja i kallt vatten, säger han.
Soppar, kremlor och andra lite lösare svampar lämpar sig däremot mindre för att blaska vatten på.
– Om man inte hinner rensa på en gång klarar sig kantareller flera dagar i kylen, kanske upp till en vecka. Sopparna ska man helst ta hand om på en gång, säger Pelle Holmberg.