Foto: TT

Omfattande sjuksköterskebrist i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Räkna med inställda operationer, stängda avdelningar och pressad personal i sommar.Bristen på sjuksköterskor väntas bli omfattande även i Norrbotten.

– Det är krisläge. Det har aldrig varit så illa som inför den här sommaren. Vi är väldigt oroade, både för patientsäkerheten och för att våra medlemmar inte ska få den vila de så väl behöver, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Sjuksköterskebristen har blivit en följetong på svenska sjukhus under sommarmånaderna. I år ser inte ut att bli något undantag. I princip samtliga sjukhus och landsting som tillfrågats i TT:s enkät räknar med brist på sjuksköterskor i sommar.

Värre än vanligt

Västerås, Linköping, Dalarna, Värmland och Norrbotten hör till dem som uppger att läget ser ut att bli värre än vanligt.

– Det är en sämre tillgång på sjuksköterskor i år. Många väljer andra arbetsgivare, som kommunen eller privata vårdgivare, eller söker sig utomlands. En viss oro har vi när vi ser sommaren framför oss, säger chefläkare Christer Andersson på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Vi har haft problem under hela året att rekrytera och har fått stänga vårdplatser på grund av det, säger Annette Daneryd, utvecklingschef på Västmanlands sjukhus.

Konsekvenser blir exempelvis längre väntetider på akuten, fler överbeläggningar och en ökad vårdtyngd för dem som jobbar, enligt Christer Andersson. Vårdförbundet varnar för att patienterna får ta smällen.

-Bland annat kommer patienter att ligga på avdelningar där personalen inte vet så mycket om deras sjukdom. Du kanske söker för tarmcancer men hamnar på en lungavdelning. Det innebär risk för patientskador, säger Sineva Ribeiro.

Enligt facket ligger förklaringen till bristen i arbetsvillkoren för sjuksköterskor.

– Arbetstider förändras till det sämre, lönen upplevs inte som tillräcklig sett till vad man presterar och arbetsmiljön är många gånger outhärdlig. Våra medlemmar har aldrig arbetat så mycket övertid som nu. Det gör att folk inte orkar, säger Sineva Ribeiro.

Många arbetsgivare erbjuder olika typer av extra ersättningar till sjuksköterskor som frivilligt skjuter på sin semester under de mest kritiska sommarmånaderna. I Västerås får en sjuksköterska som flyttar en semestervecka exempelvis 14 000 kronor extra i lönekuvertet. I Blekinge erbjuds sjuksköterskor 500-600 kronor i timmen, minst 20 000 kronor i veckan.

– Vi har brist på sjuksköterskor och när vi tömt ut alla andra alternativ var det här den sista chansen att ha fler vårdplatser öppna. Det är ett 40-tal människor som har anmält sitt intresse, säger Hans-Christer Björkblom, avdelningschef på Bemanningsenheten.

Han hoppas att fler utanför landstinget lockas av ersättningen och söker sommarjobb.

– Man kan säga att det motsvarar en del av vad hyrföretagen tar. Nu går pengarna direkt till sjuksköterskan, säger han.

Bättre villlor

Men Vårdförbundet är kritiskt.

– Förödande, eftersom det i dag är brist på sjuksköterskor året runt. Det är inte säkert att den som avstår två semesterveckor i sommar får ut dem senare, för det kommer inte att finnas nog med personal i höst heller, säger Sineva Ribeiro.

För att lösa bristen måste arbetsmiljön bli bättre och lönerna måste upp, anser Vårdförbundet.

– Varje år legitimerar vi 4 000 sjuksköterskor i Sverige. Nästan hälften av dem, 1 600, går direkt till Norge. Hade vi kunnat behålla dem med bra villkor och arbetsförhållanden, då hade vi inte haft någon brist, säger Sineva Ribeiro.

Många räknar med brist

 * Skånes universitetssjukhus: Räknar med brist. Erbjuder extra ersättning för flytt av semestervecka.

 * Västmanlands sjukhus: Räknar med brist, värre i år. Erbjuder ”sommaravtal”.

 * Universitetssjukhuset i Linköping: Räknar med brist, värre i år. Inget beslut ännu om eventuell extra ersättning.

 * Södersjukhuset i Stockholm: Räknar med brist. Erbjuder extra ersättning.

 * Karolinska universitetssjukhuset: Räknar med brist. Erbjuder extra ersättning.

 * Akademiska sjukhuset i Uppsala: Eventuell brist. Förslag om kompensation finns.

 * Landstinget Dalarna: Räknar med brist, värre än tidigare år. Erbjuder extra ersättning.

 * Landstinget i Värmland: Bemanningsläget ser sämre ut än tidigare år. Höjer ersättningen för flytt av semestervecka.

 * Landstinget Västernorrland: Har stort behov, brist återstår att se. Erbjuder extra ersättning.

 * Västerbottens läns landsting: Räknar med brist. Erbjuder extra ersättning.

 * Norrbottens läns landsting: Räknar med brist, värre i år. Erbjuder extra ersättning.

 * Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg: Eventuell brist. Oklart om extra ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.