Foto: SVT

Pajalaflyg slipper kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Den fackliga bojkottaktionen blev ett stort slag i luften. Flygföretaget Jonair behöver inte skriva på ett kollektivavtal eftersom ingen av de anställda är medlem i pilotföreningen.

Det Umeåbaserade företaget Jonair sköter flyglinjen Pajala-Luleå-Pajala och saknar kollektivavtal med facket.

Därför har IF Metall i Malmfälten uppmanat sina medlemmar att inte flyga med bolaget, och en av de som tog bilen från Luleå i stället var förbundsordförande Anders Ferbe.

Men även Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S) har ställt upp på bojkotten – trots att kommunen äger och driver flygplatsen.

”Tråkigt och onödigt”

Nu visar det sig att pilotföreningen inte kommer att kräva något kollektivavtal av Jonair eftersom ingen av de anställda piloterna är medlem i facket.

– Vi kan inte bara ställa oss på barrikaderna och säga vi ska, vi vill. Vi måste ha en medlem att företräda – annars har vi inte mandat att kräva ett kollektivavtal, säger Tommy Larsson, förhandlingschef på svensk pilotförening.

Jonairs flygchef Mattias Eriksson är nöjd med det beskedet och han hänvisar till en undersökning av Företagarna som slår fast att bara 40 procent av de små företagen har skrivit på kollektivavtal med facket.

– Men vi är lika seriösa som andra företag och vi hoppas att denna tråkiga och onödiga diskussion kan läggas åt sidan. Vi jobbar stenhårt med säkra transporter på flyglinjen och att kunderna ska vara nöjda, säger han.

Gillar läget

Kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) tycker att det är märkligt att ingen av Jonairs piloter är med i facket.

– Men det är bara att gilla läget. Om pilotföreningen inte har några medlemmar i företaget så kan de inte heller kräva ett kollektivavtal, säger han.

Kommer du själv att börja flyga med bolaget igen?

– Ja, kanske det. Det kan ju vara så att man måste ta flyget någon gång, men jag kommer att noga överväga det. Jag tycker inte att det här känns bra, säger Harry Rantakyrö. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.