Pensionerna ska svänga mindre

Publicerad

Regeringen förutser en höjning av inkomstpensionerna med 4,7 procent nästa år, tack vare en förbättrad ekonomisk utveckling för Sverige.

Pensionerna ska också i framtiden svänga mindre mellan åren, sedan pensionsgruppen enats om ett nytt system för den så kallade bromsen från 2017.

-Det innebär att pensionärerna lättare kan förutse sina pensioner och planera sin ekonomi, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Bromsen, eller balanseringen i systemet, ska se till att det inte betalas ut mer i pension än vad systemet klarar. Men effekten har blivit att pensionerna har höjts ett år, för att sänkas igen nästa.

I pensionsgruppen ingår alla riksdagspartier med undantag för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Att det skulle bli en förändring av balanseringen har man varit överens om länge. Diskussionen har handlat om tidpunkten för justeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.