Pionjärer på bärförädling

Publicerad

Industriell bärförädling är en i det närmaste obefintlig verksamhet i Sverige, men i Glommersträsk på gränsen mellan Västerbotten och Norrbotten har ett företag börjat tillverkning av bärprodukter i större skala.

Större delen av alla bär som plockas i Sverige försvinner iväg utomlands, men en liten del hamnar också hos Glommersträsk miljöenergi som investerat och byggt en ny rensanläggning som är första steget i kedjan mot vidareförädlade produkter. Och lite längre bort i byn finns resten av maskinparken.

– Här kan vi pressa bär, göra juice, göra puré och lite allt möjligt. Vi testar och försöker hitta på bra produkter, berättar Anja Lindgren som är produktionsansvarig och fortsätter:

– Huvudfokus ska ju vara torkade produkter som till exempel torkade bär och bärpulver, men för att det ska bli enklare att torka pressar vi lite juice också.

”Dålig kunskap”

Anja Lindgren använder en lite mindre juicepress för att demonstrera hur hanteringen går till men det är i den här maskinen de stora mängderna på flera hundra kilo åt gången, pressas. Bärmassan som blir kvar torkas i en annan maskin på låg temperatur för att behålla näringen.

– Kunskapen om bär är dålig i Sverige och därför är alla maskiner här importerade från länder som Italien, Tyskland och USA, berättar Bo Lundmark som är projektledare och tycker det är konstigt att vi vet så lite om bär i det här landet.

Anja Lindgren fyller i:

–  Efterfrågan på bärprodukter är ute i världen mycket stort och de bär vi har just här i norra Sverige innehåller ju så väldigt mycket av det där nyttigaste som alla vill komma åt men vi har nog inte fått upp ögonen för vilka hälsoeffekter bären faktiskt har.

Produktutvecklar

Anja Lindgren har koll på dem alla. Själv är hon egentligen miljöinspektör, och försäkrar att all produktion i Glommersträsk är hygieniskt kontrollerad. Den är även KRAV-märkt.

–  Det innebär inte bara att det är ekologiskt och att bären plockats på platser långt från industrier och skogsgödsling, det betyder också ett socialt ansvar för plockarna som till exempel ska ha rätt lön.

Enligt Anja Lindgren och Bo Lundmark går det bra för dem som har en del produkter ute till försäljning, men det är fortfarande lång väg kvar.

– Vi produktutvecklar fortfarande så det finns massor kvar att göra, konstaterar pionjärerna på svensk mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.