Företagaren Tobias Lindfors, ägare av Pite havsbad.

Pite Havsbad blir flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Pite havsbad blir flyktingboende inom kort.

Både bungalows och rum på Pite havsbad kommer att hyras ut till Migrationsverket som nu skrivit kontrakt på boendeplatser för asylsökande. Det handlar om runt 1 000 asylsökande som får övergångsboende på havsbadet.

– Vi tar över stafettpinnen från Riksgränsen som ska avveckla mottagandet av asylsökande. Vi har kapacitet över på havsbadet under vinterhalvåret, säger företagaren Tobias Lindfors, ny ägare av Pite havsbad.

Ska ge jobb

Migrationsverket och de nya ägarna av Pite havsbad, med Tobias Lindfors i spetsen (Student consulting invest är moderbolaget i Tobias Lindfors olika bolag) har  skrivit ett fyraårigt  avtal som innebär att  Pite havsbad blir både ett boende för asylsökande. Där kommer också att finnas ett utbildningscentrum.

– Förutom att vi kan ta emot flyktingar som behöver tak över huvudet så kommer det här att ge arbetstillfällen i Piteå. Troligen 20 till 30 jobb. Kan bli fler också, säger Tobias Lindfors.

Turismen ska fungera som vanligt

Hur kommer flyktingmottagandet påverka sommarturismen på Pite havsbad?

– Från midsommar och fram till 20 augusti friläggs hela havsbadet till turisterna. Då kommer asylboende att föras över till närliggande anläggningar, säger Tobias Lindfors.

Ville ligga lågt

Kommunledningen har vetat om planerna på att ta emot flyktingar på Pite Havsbad ett bra tag, men säger att man inte har velat mörka någonting, enligt Piteå-tidningen.

– Nja, vi har legat lågt eftersom vi tycker att det är Havsbadets ägare och Migrationsverket som i första hand ska berätta, säger kommunalrådet Peter Roslund (S) till PT.

Enligt kommunalrådet blir det en utmaning att erbjuda exempelvis skola, men att man kommer klara av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.