Foto: TT

Piteå – bäst på friluftsliv?

Publicerad

Piteå rankas som en landets tio bästa kommuner när det kommer friluftsliv. Nästa vecka kan utses vinnaren.

Utmärkelsen baseras på en undersökning där Sveriges 290 kommuner inbjöds att delta. Hela 241 kommuner var med där frågor om bland annat kommunens planering för friluftsliv och aktiviteter för friluftsliv ställdes.

En tio-i-topp-lista har gjorts och där platsar Piteå. Pristagaren får 50 000 kr att använda till friluftslivsarbetet i kommunen.

– Kommunerna har en nyckelroll för att människor ska komma ut i naturen och må bra. Många kommuner arbetar aktivt för att öka tillgängligheten till friluftsliv för alla. Vi hoppas att utmärkelsen Sveriges friluftskommun kan vara en drivkraft i arbetet, säger Maggie Javelius, enhetschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Vilken kommun som får utmärkelsen offentliggörs under Tankesmedja för friluftsliv 2015 i Örebro. Priset delas det ut för sjätte året.

Kommunerna som kan vinna:

Huddinge

Jönköping

Leksand

Lund

Piteå

Sundsvall

Söderhamn

Umeå

Örnsköldsvik

Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.