Piteå hoppas på storpublik under SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

På söndag invigs SM-veckan i Piteå. Och vi var med en dag och bevakade förberedelserna inför tävlingarna.

På skidstadion i Piteå pågår förberedelserna för fullt. Längdskidåkningen med stjärnor som Charlotte Kalla och Stina Nilsson väntas locka många besökare till skidtävlingarna under SM-veckan i Piteå.

Och kraven på banornas kvalité är stora.

SM-veckan i Piteå 2016

– Kraven på arrangörerna har ökat. Speciellt när det gäller bredden på banorna vid tävlingar där man både åker klassiskt och skate under en och samma tävling. Men vi har banor som håller för en världscup, säger banchef Lars-Olov Pajala.

Publikrekord

Sammanlagt 15 idrottsgrenar deltar under SM-veckan. En av dom är snöskoter, eller stadioncross som den också kallas och som körs vid fotbollsarenan i Piteå. Och arrangörerna för snöskotertävlingarna hoppas på att slå publikrekord.

– När det kördes tävlingar i Östersund så var det nästan 4.000 personer i publiken på den fotbollsarenan. Så vi hoppas när vi nu är i Piteå att det ska bli lite fler, säger Tobias Eklund, förbundskapten på Svemo, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet. 

Räknar med storpublik

Men det blir inte enbart idrott utan också mycket kultur under veckan. Sammanlagt satsar Piteå kommun 4.3 miljoner kronor på SM-veckan. Man räknar med en publik på 20.000 personer och en hel del pengar tillbaka.

–  Vi har sagt 20 miljoner till näringslivet på orten i turistintäkter. Det görs en utvärdering efter varje SM-vecka så vi får se, säger Per Lenndin, projektledare vid Piteå kommun.

Och Per Lenndin tillägger:

– Det handlar om ett engagemang från Piteborna i grunden och sedan ska det sprida sig och ge effekt ut till Norrbotten och Västerbotten i första hand. Lyckas vi blir det här den folkfest vi hoppas på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Piteå 2016

Mer i ämnet