Foto: SVT

Piteå kommun får dryga böter

Publicerad

Piteå kommun måste betala ett vite på 200 000 kronor för bristande åtgärder för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön för skolkuratorerna vid Strömbackaskolan.

Skolkuratorernas arbetsmiljö i Piteå har varit en prioriterad fråga för arbetsmiljöverket i flera år och ett av kraven var att kommunen ska förebygga ohälsa i deras arbete,  bland annat genom en skriftlig handlingsplan.

Och kritiken handlar om brister i dialog och kommunikation och otydliga direktiv och styrning av skolkuratorernas arbete eftersom de jobbar med fem skolenheter.

Arbetsmiljö i långbänk

Men åtgärderna har tagit för lång tid, enligt arbetsmiljöverket som beslutade om ett föreläggande med ett vite på 200 000 kronor – om inte snabba åtgärder vidtogs.

Men även den tidsgränsen passerades och Piteå kommun överklagade till förvaltningsrätten för att slippa betala.

”Åtgärderna i arbetsmiljöverkets föreläggande från den 20 maj 2013 har efterlevts i sin helhet.” skriver kommunen

Agerade för sent

Arbetmiljöverket menade å sin sida att kommunen agerat på egen hand, utan att skyddsombud eller skolkuratorer fått medverka och att den handlingsplan som lagts fram hade stora brister.

Förvaltningsrätten beslutade att stå fast vid vitet och Piteå kommun måste nu betala 200 000 kronor till staten.

– Det är mycket pengar, men det visar att arbetsmiljöverket har tagit detta på allvar.  Kommunen har vidtagit åtgärder, men för sent i förhållande till föreläggandets tidsgräns, säger Rose-Marie Ställ.

Hon menar ändå att arbetssituationen blivit mycket bättre, att handlingsplanen nu håller måttet och att de som grupp nu har en verksamhetschef och inte flera.

– Vi är glada över att vår arbetssituation till slut har blivit bättre. Vitesdiskussionen är en sak mellan kommunen och arbetsmiljöverket, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.