Planer på skoterkörning i bostadsområden sågas

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommuns planer att öppna vissa bostadsområden för skotertrafik skulle inte hålla juridiskt. Det anser polisen som sågar förslaget. Men kommunens trafikingenjör är inte lika säker

Att ta skotern direkt hemifrån ut på skoterleden är en våt dröm bland många Kirunabor. Och 2008 införde Kiruna kommun den möjligheten i så gott som hela tätorten, men fick bakläxa av länsrätten.

Nu har ett liknande förslag väckts, men med skillnaden att man den här gången har pekat ut ett antal bostadsområden i utkanten av centrala Kiruna.

Men polisen gör tummen ned.

– Det är på grund av att det faktiskt inte är tillåtet att köra terrängfordon på väg, säger Roine Nordström vid Kirunapolisen som har skrivit ett remissvar till kommunen.

– Konsekvenserna kan utifrån deras förslag bli stora. Man har pekat ut vissa kvarter där man får köra och då tänker några varför de får köra och inte vi. Till sist kör alla, fortsätter han.

Men kommunens trafikingenjörskonsult anser att det finns ett utrymme för tolkningar i lagen.

– Det finns en möjlighet för kommunen att göra undantag enligt en lokal trafikföreskrift. Men då ska det vara ett mindre område eller en kort vägsträcka. Och det är definitionen av vad som är mindre och vad som är kort som är otydligt. Det finns inget prejudikat för det, säger Joel Ahlquist.

Så här famlar man alltså i lagutrymmet?

– Ja, men lagen är ju alltid grå. Det finns inget svart eller vitt, säger Joel Ahlqvist.

Det enda sättet att få klarhet i det lagliga utrymmet skulle vara att först ta beslutet och sedan se vad högre instanser säger.

Men i miljö- och byggnämnden som får frågan på bordet om ett par veckor vill man vara säker på att ett positivt beslut också håller vid en överprövning.

– Ja, absolut, och det är bara den ena delen. Vi måste också tänka på om det skulle händer en olycka under mellantiden. Vem är då ansvarig, säger Per-Gustav Idivuoma (Samelistan), ordförande i nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.