Kvarter avspärrade – bombgrupp på plats

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utökar nu avspärrningarna runt polishuset i Luleå efter att ett misstänkt föremål hittats utanför huset. Också en mindre del av polishuset inomhus är utrymt.

Larmet kom vid 01-tiden under natten att en låda utanför polishuset, med en hotfull text, hittats. Polisens bombgrupp ska strax vara på plats i Luleå. Ett mindre område runt föremålet spärrades av och under morgonen har polisen utökat avspärrningen runt polishuset. Också delar av polishuset inomhus har fått utrymmas. Till det kommer att den närliggande busstationen ingår i avspärrningen.

Vid lunchtid väntas bombgruppen från Stockholm.

Bombhot i Luleå

Varför har ni utökat avspärrningarna?

– Det är ett helt naturligt att man gör det allt eftersom, säger Per Hartman som är den polis som svarar på medias frågor vid avspärrningarna.

Hur länge kommer området att vara avspärrat?

– Vi kommer att uttöka avspärrningarn ytterligare när bombgruppen kommer. Så är rutinen.

– Lådan ser ut ungefär som en kartong med kopieringspapper. På lådan finns en påklistrad lapp. Budskapet kan tolkas som hotfullt, säger Catrin Hedqvist, vakthavande befäl hos polisen i Norrbotten, till SVT Nyheter.

Enligt polisens hemsida är hotet framfört på annat språk än svenska och det har översatts av tolk.

Inga direkta hot

Lådan hittades efter tips från allmänheten via medier. Inga hot har framförts direkt till polisen, säger Catrin Hedqvist.

– Den står inte vid entrén eller arrestintaget utan vid en sida, och hindrar inte vårt arbete på något sätt.

När SVT ringer vid 12.40-tiden uppger Per Hartman, presstalesperson vid polisen, att bombgruppen finns på plats i Luleå.

Fastigheter utrymdes

Fastigheter runt det misstänkta föremålet har utrymts och boende har informerats av polisen, enligt rutinerna för liknande situationer.

– Det är det man gör, tömmer husen. Vi vill inte att någon ska vara där. Nu jobbar vi ju utifrån att det här är något farligt. Är det en bomb och någon går för nära, kan man få splitter på sig, säger Per Hartman.

Vid 13-tiden håller polisen stabsmöte, därefter kan nya besked komma om situationen. Men när avspärrningarna kan komma att hävas var ännu oklart innan bombgruppen undersökt föremålet klart.

Räddningstjänst och ambulans

En styrka på fem man från Räddningstjänsten samt en ambulans finns nu på plats vid polishuset för att finnas till hands under bombgruppens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Luleå

Mer i ämnet