Politikerna fick åka skolbuss

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgruppen Rädda Vitåskolan bjöd på onsdagen in Luleås skolpolitiker att åka skolbuss den väg som barnen måste åka om skolan läggs ner och de flyttas till Råneåskolan.

Samtidigt mätte de sträckan som de barn som bor i Forshed, och som börjar skolan inom något år, skulle behöva åka till Råneå – 54,5 kilometer enkel väg. Resan tog en dryg timme.

– Det går inte. Det blir långa dagar för barnen. Det tar för mycket tid från livet. Det är en otrygg miljö på en åldersblandad buss, från sexåringar upp till gymnasieåldern, säger Ingela Lindqvist från arbetsgruppen Rädda Vitåskolan.

Skolan i Luleå

Går inte att bo kvar

Virve och Jonas Lantto bor i Forshed och har två barn som ska börja skolan inom något år.

– Vi vill ju inte att den ska stängas ner, det är ju därför vi flyttade hit för att kunna bo nära naturen. Men det går ju inte om man har fem mil till skolan, säger Virve Lantto.

”Valt att bo här”

En av de politiker som tackade ja till inbjudan att följa med bussen var barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli (S).

– Det är jättelångt att åka här. Men de familjer som bor här trivs här och har glatt berättat för oss väldigt fina berättelser om varför de bor här. De har valt det, och då kommer man också ha längre resor, säger hon.

För Virve och Jonas Lantto i Forshed finns inget annat alternativ än att flytta om skolan i Vitå läggs ner.

– Man vill ju inte att sexåringar ska behöva åka fem mil i bussen. Det går ju inte, säger Virve Lantto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet