Foto: TT/ Marja Påve / SVT

Postflyget girade innan kraschen

Publicerad

Det norska postflyget ändrade plötsligt kurs innan det kraschade nära Akkajaure, natten till fredagen i förra veckan, enligt tidningen Nordlys.

Tidningen har tagit del av radardata från norska försvaret när det gäller olyckan och det visar att flygplanet girade innan det störtade rakt ned mot marken.

Planet ändrade kurs mot öst i stället för att styra rakt mot Trömsö och piloterna hann också få iväg en mayday-signal till kontrollcentralebn i Bodö.

Girade österut

– Men det är svårt att säga vad kursändringen beror på. Om trycket i kabinen sjunker ska piloterna genomföra en så kallad nednedstigning. Då är det normalt att göra en kursändring 90 grader till höger, säger Ole-Kristian Westberg, sektionschef vid norska flygsäkerhetskommittén till Nordlys.

Jonas Bäckstrand från svenska haverikommissionen hoppas nu få svar på de obesvarade  frågorna från postflygets svarta låda.

– Vi har gott om hopp att få information från lådan. Det har visat sig att det är höljet runt lådan som är svårast skadat, säger han till Nordlys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.