Prästgård blir bed and breakfast

Uppdaterad
Publicerad

Flera hotell i länet har den senaste tiden gjorts om till asylboenden. Men Frida Andersson gör tvärtom och öppnar hotell i Överkalix.

Hotell Överkalix, hotell Tornedalika i Övertorneå och Cape East i Haparanda. Alla har de gemensamt att de bytt ut hotellverksamheten mot att ta emot asylsökande. Därmed har drygt 200 bäddar försvunnit från den öppna marknaden, något som slår hårt mot turismen i länet.

– Det är ett dilemma; å ena sidan är det jätteroligt att det finns så mycket jobb i Överkalix just, civilsamhället har engagerat sig i de asylsökande och det är ju positivt. Men för besöksnäringen är det ett problem.

Trots det redovisar Tillväxtverket en ökning av antalet gästnätter i länet med fem procent, eller 115 000 övernattningar under 2015.

I Överkalix är dock en dellösning på gång eftersom bryggeriföretagaren Frida Andersson hyrt den gamla prästgården av kommunen. Nu ska gården rustas upp och i juni är det tänkt att stå klart.

– Vi ser att folk frågar efter boende men det finns ingenstans att bo, säger Frida Andersson som vill satsa på turism med övernattningsmöjligheter, skoterkörning och hundspann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.