Första privata hälsocentralen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som landstinget planerar för nedläggningar av hälsocentraler så öppnar den första privata hälsocentralen i centrala Kiruna. Redan på måndagsmorgonen var det många Kirunabor som ringde för att lista sig.

Rusning när privat hälsocentral öppnade

De första patienterna hade inte hunnit komma på förmiddagen, men telefonerna ringde i ett och 500 nya patienter har redan anmält sig till Norrskenets hälsocentral sedan det blev möjligt den 1 maj.

Det är Praktikertjänst i Vittangi som har öppnat en filial i Kiruna, men den kommer ganska snart att vara huvudhälsocentralen.

-Det är det vi tror och vi har nya lokaler på gång. Vi är redan nu trångbodda här och vi har sett vilken enorm efterfrågan det har varit från befolkningen, säger Britt-Inger Tuoremaa, läkare och delägare,

Hon är själv hemvändare efter att ha arbetat 23 år söderöver. De två andra doktorstjänsterna besätts av två läkare som går över från landstinget.

Enligt Cecilia Påhlsson är det inte lönen som är drivkraften. Enligt henne är den inte bättre än vid landstinget.

-Det som gör att vi har valt att starta en egen hälsocentral är det lilla konceptet, att vi faktiskt får bestämma över vår egen dag och att vi får ta hand om patienter på det sätt som vi vill, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.