Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / TT

Psykiatripersonal upplever brist på tid och stöd

Publicerad

Brist på tid, ledarskap och utrymme för reflektion gör det svårt för personal att ge god vård inom psykiatrisk slutenvård, vilket gör att vården blir sämre. Det visar ny forskning från Luleå tekniska universitet.

Forskaren Sebastian Gabrielsson, som forskar inom omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, är själv specialistsjuksköterska och har arbetat inom den akutpsykiatriska slutenvården. Han har i sin avhandling undersökt den psykiatriska slutenvården ur personalens perspektiv och har bland annat intervjuat 38 sjuksköterskor, skötare, enhetschefer och läkare inom området.

Motarbetas

Bland annat visar undersökningen att vårdare strävar efter att göra gott, men motarbetas av vårdorganisationens utformning och brist på resurser.

– Omvårdnadspersonal som tvingas medverka i dålig vård mår dåligt och kan reagera på det genom att välja att byta arbetsplats eller yrke. Andra sänker ambitionsnivån eller väljer att fokusera på mer tekniska aspekter av arbetet, som läkemedelshantering och dokumentation, istället för att skapa relationer och möta patienten som person, säger Sebastian Gabrielsson i ett pressmeddelande.

Måste få tid

Gabrielsson drar slutsatsen att personalen behöver få möjlighet att fokusera på patienters upplevelser och behov för att kunna ge bra vård vilket förutsätter att de har tid att möta patienterna och bygga relationer. De behöver också kunna få möjlighet till personligt ansvar för det arbete de utför och kunna göra egna kritiska reflektioner, något de upplever att de inte har i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.