Rättegången som avgör fjälljakten

Uppdaterad
Publicerad

I morgon börjar en rättegång som kommer avgöra hur fisket och småviltsjakten kommer att se ut i framtiden. Girjas stämning mot staten riskerar dock att öka motsättningarna mellan samebyarna och den övriga ortsbefolkningen som jagar.

Det handlar om markerna och vattnet inom Girjas sameby på gränsen mellan Gällivare och Kiruna kommuner. Men Girjas ordförande Matti Berg har inte något svar på hur en samisk jakt- och fiskeförvaltning skulle kunna fungera i praktiken.

− Jag är fel kille att svara på den frågan. Men vi måste ju hitta forum där vi kan samverka, alla vi som bor och verkar här uppe, säger han.

Det finns en stor misstänksamhet bland ortsbefolkningen för en samisk förvaltning. Kirunabon Robert Björk har haft jakten och fisket som sitt absolut största intresse. Han är missnöjd med hur länsstyrelsens förvaltning fungerar idag, men tror att det kan bli ännu värre.

− Ska samebyarna sköta det där kommer det bli pannkaka. Nästa steg blir ju skoterkörning och älgjakt.

Du tänker att det här ett första steg?

− Ja helt klart är det så, att få hand om områden är ju det de är ute efter.

Matti Berg svarar:

− Jag har full förståelse för att den misstänksamheten finns och den har man ju mött. Men min förhoppning är att när vi väl är klara med den här processen och har vunnit målet så kan vi sätta oss ner och göra något väldigt bra tillsammans och reda ut hur vi ska förvalta de naturresurserna som vi har.

Historik

1992 Den borgerliga regeringen lägger fram en proposition med förslag om inrättande av Sametinget samt att släppa jakten och fisket fritt i fjällen, i stort sett enligt ett förslag från LRF och Jägareförbundet. Samebyarnas inflytande över jakten och fisket tas bort.

1993 Beslutet om jakt och fiske träder i kraft dagen innan det första Sametinget invigs i Kiruna. Samiskt demonstrationståg och hungerprotester i Kiruna mot beslutet.

2006 En utredning tillsatt av den socialdemokratiska regeringen slår fast fast att samebyarna har en minst lika stark jakt- och fiskerätt som staten, åtminstone på statens mark ovanför odlingsgränsen.

2006 EU-kommissionen skriver till svenska regeringen att reglerna för småviltjakt kan utgöra hinder för den fria rörligheten av tjänster. Alliansregeringen öppnar därför jakten för utländska jägare att jaga småvilt i Sverige. Besluter väcker kraftiga protester, framförallt från jägarhåll.

2009 Girjas sameby stämmer staten och i första hand yrkar ensamrätt över jakten och fisket på sina året-runtmarker.

2010 Staten hävdar att rättegången inte bör genomföras. Hovrätten avslår dock statens begäran och menar att det inte finns några hinder för en rättegång.

2015 26 maj startar processen mellan Girjas och staten. Tingsrättsförhandlingarna pågår till den 25 juni.

Källa: Sameradion & SVT Sápmi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.