Rättvisare regler för MC-kort

Uppdaterad
Publicerad

MC-proven i låg fart har varit svårare för små förare och kvinnor. Nu ändras reglerna från första maj så att dessa grupper ska få rättvisare förutsättningar.

-Det är bra att man äntligen lyft frågan. Det har tagit en lång tid innan man fått perspektivet. Det är som att det ska komma en generation som ska tordas ställa frågan och ta saken till handling, säger Eva Ljungqvist, motorcyklist sedan tolv år tillbaka.

Riksorganisationen Sveriges Motorcyklister har länge pekat på att kvinnor i allt högre utsträckning än män underkänns i körproven. Vilket har lett till att Statens väg och trafikforsknings-institution utrett förarprovet ur ett genusperspektiv. Slutsatsen var att lättare och kortare personer missgynnas vid manöverproven i lågfart, vilket betyder att kvinnor har sämre förutsättningar då de är både lättare och kortare än män. Den nya förändringen innebär att mindre fokus läggs på krypkörning och mer på hur förare klarar trafiksäkerheten i stort.

Eva Ljungqvist tog körkort för tolv år sedan och precis som många andra tjejer har hon fått göra om sin motorcykel för att kunna känna sig trygg.

-Då jag står så här får jag ner hela foten. Tidigare när den inte var sänkt fick jag stå på tå. Nu får jag ner hela foten, får stabiliteten och kan som känna hojen.

Transportsstyrelsen vill betona att det är inte är en genusfråga utan förändringarna rör såklart både kvinnor och män. Myndigheten hoppas också på att antalet olyckor ska minska i och med förändringen.

-I dag har vi sett att många lägger väldigt mycket tid och kraft att krypköra på bana och lägger förhållandevis lite tid på körning i trafik och i högre hastighet i kurvor och på landsväg där de flesta olyckorna sker, säger Olof Stenlund, utredare på Transsportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.