Foto: Foto: Anneli Bergvall

Reivo kan bli vår nya nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Ett område med bergskrön, sjöar, myrar och vidsträckt urskog kan bli Norrbottens nya nationalpark.

Naturvårdsverket har utsett Reivo utanför Arvidsjaur till ett av fem prioriterade områden i Sverige som om några år kan bli Sveriges nya nationalparker.

Reivo är idag ett Natura2000-område som ligger nedanför den fjällnära skogen i Arvidsjaurs kommun. Reivo beskrivs som ett område med bergskrön, myrar och vidsträckt urskog. Många av myrarna var fram till mitten av 1900-talet slåttermyrar för omkringliggande gårdar.

Reivo har varit och är fortfarande ett viktigt renbetesland, enligt länsstyrelsen i Norrbotten. Kåtor och rengärden hittar man i området förutom eldstäder och andra samiska fornlämningar. 

Nu inleds en rad projekt där kommuner, länsstyrelser och inte minst privata markägare ska ge sin syn på saken. Dessutom beräknas hur stora kostnaderna blir.

Lokalt stöd krävs

– Det är en lång process som bygger på delaktighet och dialog. Det är viktigt att det lokala stödet för en nationalpark är starkt och att de som äger marken är med på planerna, säger Naturvårdsverkets nationalparkssamordnare Anna von Sydow.

Syftet med en nationalpark är att skydda landets mest värdefulla natur och samtidigt göra den tillgänglig för besökare och friluftsliv.

Staten köper marken

För att en nationalpark ska bli verklighet måste staten köpa marken. Det är regeringen som fattar beslutet om att skapa en nationalpark, vad den ska skydda och vilka gränser som ska gälla. Beslutet ska sedan godkännas av riksdagen. Prislappen varierar med var någonstans i landet nationalparken ligger och hur många fastighetsägare som är inblandade.

Regelverket, som kan skilja sig åt mellan olika nationalparker, beslutas av Naturvårdsverket som också finansierar bildandet av nationalparken inom sin budget.

– Förutom inköp av marken handlar det om att ordna med entréer, information och i vissa fall så kallade Naturrum, dvs utställningar och service i anslutning till nationalparken, säger Anna von Sydow.

När är de nya parkerna verklighet?

– Åsnens nationalpark i Småland bör vara klar inom två år, de övriga dröjer längre. Men 2020 borde de flesta vara verklighet.

Fem prioriterade områden utsedda

Reivo: Ett skyddsvärt skogsområde nedanför den fjällnära skogen i Arvidsjaurs kommun. Beskrivs i projektet som ett område med bergskrön, myrar och vidsträckt urskog.

Nämndöskärgården: Ett oexploaterat och biologiskt intressant skärgårdsområde öster om Nämndö i Värmdö kommun utanför Stockholm.

Bästeträsk: Insjönära område på norra Gotland som enligt Naturvårdsverket har unik natur och extremt högt skyddsvärde.

Vålådalen-Sylarna-Helags: Fjällområde med fjällnära skog och myr i södra Jämtland med mycket höga naturvärden.

Västra Åsnen: Skogs- och sjölandskap i Kronobergs län i Småland med höga naturvärden både på land och i vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.