Tusen renar fast på isen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare tusen renar är fast ute på isen långt ut i Luleå skärgård. Farleden Sandgrönnleden har stängts av för trafik.

Fartygstrafiken kommer att hållas stängd från och med midnatt i väntan på att kommande kyla skall frysa isrännan så att renarna kan ta sig över till fastlandet igen.

Renarna är fast kring ett par öar ute i skärgården och tillhör renskötare Jakob Nygård och hans kollega. Nygård berättar att det handlar om närmare tusen renar. Problemet är den varma vintern. Den 13 februari bröt Sjöfartsverket upp en isränna som sedan dess inte frusit igen ordentligt.

– I normala fall fryser det men inte den här gången, berättar Jakob Nygård.

– Jag har varit här mellan 10 och 15 år med renar men det här är första gången som jag varit med om något liknande, säger han.

Jakob Nygård och hans kollega är ute på plats.

– Vi är där varje dag. I natt har det öppnat mycket på grund av den hårda vinden. Isrännan har breddats ordentligt. De har lovat en kall period nu men om det inte blir kallare måste vi ta renarna med pråm som man gör i Norge, säger han.

Vad tycker du om det här?

– Vad ska man säga. Vart är världen på väg? Är det klimatet att vintern inte är vinter nå mer? Det har ju varit varmt i sex veckor nu.

Renarna har möjlighet att gå i land på öarna där det finns bete.

Stänger farleden

På sjöfartsverket säger chefen för isbrytarledningen Ulf Gullne att man från och med midnatt stänger Sandgrönnleden för fartygstrafik. Istället tas trafiken till och från skärgården via andra leder och man hoppas att den kyla som är på väg ska frysa Sandgrönnleden så att renarna kan ta sig över.

– Fram till och med onsdag får trafiken alternativa leder, säger Ulf Gullne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.