Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Så mycket kan Pajalagruvan kosta att återställa

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med Dagens Nyheter säger Anders Sundström, styrelseordförande för Swedbank, att det kan kosta en halv miljard att göra en total återställning av gruvan.

I och med det höga beloppet menar den före detta näringsministern och tidigare Folksam-ordförande Sundström att hela gruvindustrin kan påverkas.

– Det finns ett material som gjorts som jag har sett. Ingen vill säga det, för det är en obehaglig siffra. Om det visar sig att staten drabbas av väldigt höga återställningskostnader kan det bli problem för gruvindustrin när det gäller hur stora avsättningar som måste göras när en gruva startar, säger Anders Sundström till Dagens Nyheter.

Northland konkurs

Annan syn

Konkursförvaltaren Hans Andersson räknar i stället med att det kan kosta runt 200 miljoner kronor om gruvan skulle nedmonteras. Men han är ödmjuk inför att siffran kan stiga.

– Den siffra som fanns hos Northland gäller en nedmontering av verksamheten och att ta hand om gruvhålet. Den har legat på cirka 200 miljoner. Men jag har varit med tidigare vid efterbehandlingar. De planer som finns är rätt generella och när man väl skrider till verket kan de behövas revideras, säger han till SVT Norrbotten.

– Hur kan du och Anders Sundström ha så olika uppfattningar?

– Jag har ingen koppling till det belopp som Sundström nämner och hur det är framräknat. Däremot finns det olika sätt att kalkylera. Man kan både ta med indirekt och direkt verkan. Som förlorade arbetstillfällen, hur närmiljön har påverkats och investeringar på infrastrukturen. Jag vill inte peka finger åt något håll. Det får man nog fråga Anders Sundström själv om vilka värden som ingår i kalkylen, säger Hans Andersson, konkursförvaltare på Northland.

Diskussion att vänta

– Anders Sundström menar att det höga återställningsbeloppet kan skapa problem för hela gruvindustrin, vad tror du om det?

– När det kommer till återbeställningskostnader för gruvbranschen så har det skärpts. Men nu har vi tre konkursade gruvor, så det vore konstigt om det inte skapade en diskussion kring på vilket sätt man ska reglera efterbehandlingskostnaderna om verksamheten inte ska fortsätta. Men det finns en pågående diskussion mellan gruvbranschen och tillsynsmyndigheterna, säger han.

SVT Norrbotten försöker just nu att få tag i Anders Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland konkurs

Mer i ämnet