Samebyar i Jokkmokk träffar gruvbolag

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag kommer representanter från Sirges och Jåhkagasska samebyar att träffa ledningen för Beowulf Mining. Ett förberedande möte hölls mellan samebyarna under förmiddagen för att prata igenom vilka frågor som kan tänkas komma upp på dagordningen.

Jonas Vannar från Sirges sameby går ut en stund från mötet för att prata med SVT Nyheter Norrbotten.

– Vi har alltid haft den inställningen att har de något att komma med så är vi öppna för samtal, säger Jonas Vannar. Men vi har ingen lust att träffas och bara ta en kaffe, det är vår tid alldeles för dyrbar för.

Gruvbrytning i Kallak

Han har dock inte så stora förhoppningar om att det ska komma några nya bud på mötet.

– Jag är inte så naiv att jag tror att de lägger ned projektet efter vårt möte, säger Jonas Vannar, men vi kommer att påpeka att Kallakprojketet har en väldigt stor påverkan på rennäringen och är det någonstans som rennäringen borde få företräde så är det kanske i Jokkmokk.

Ärendet på regeringsnivå

Jokkmokk Ironmines AB (JIMAB) har fortfarande planer på att starta gruvdrift i Kallak.  JIMAB ägs av Beowulf Mining. Ärendet om bearbetningskoncession för Beowulf Mining i Kallak ligger just nu på regeringens bord.

Länsstyrelsen har föreslagit avslag, framförallt med hänvisning till transporterna till och från gruvområdet.

I Bergsstatens prövning anses att Kallak är en bra och betydelsefull järnmalmsfyndighet och att den kan sannolikt kan bli ekonomiskt lönsam.

Men osäkerhet kring hur mycket en gruva skulle påverkar rennäringen har gjort att Bergsstaten har valt att skicka ärendet vidare till regeringen.

Ärendet är också anmält till Unesco som ett potentiellt hot mot världsarvet Laponia. Läs mer om det här.

”Vinden har vänt”

Senaste gången samebyarna Sirges och Jåhkågasska träffade Beowulf var i november 2013.

– Beowulf har en ny ledning och vinden har vänt för gruvindustrin, just nu blåser en kraftig motvind och jag förutsätter att det inte längre är lika intressant med en gruva i Kallak, säger Jonas Vannar från Sirges sameby.

– Vi har hela tiden sagt att vi gärna träffar bolaget, men bara om det finns något att prata om, säger Mattias Pirak, Jåhkågasska Tjiellde.

– Mineralprospektering och rennäring i samexistens har varit på agendan i flera år, vi kan dock se både på nationell och internationell nivå att det inte längre är givet att gruvintresset ska ges företräde, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid SSR och samebyarnas ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet