Sekunder från att barnen begravdes i snö

Uppdaterad
Publicerad

Traktorföraren Mattias Blom, i Luleå, upptäckte tre barn just innan han skulle tömma sin skopa.

– Jag var ju ute och plogade som vanligt och åker då mot snöhögen för att tömma skopan. Jag tittar alltid i snöhögar om det finns några barn och såg inga när jag körde mot den. Men just när jag skulle släppa skopan såg jag tre huvuden sticka upp. Då stannade jag till i chock, säger Mattias Blom.

”Lätt att en olycka sker”

Mattias Blom undrade direkt var barnens föräldrar var och blev irriterad över att ingen höll koll på barnen.

–Jag stod still med skopan och väntade i fem till tio minuter. Sedan dök en pappa upp. Han bad mest om ursäkt. Mitt tips är att man är ute med barnen och leker i snöhögarna och förklarar riskerna för dem. Det är så lätt att en olycka sker.

Upptäckte barnen sent

– Men är det inte både en traktorförares och en förälders ansvar att ingen olycka sker?

– Självklart. Men som traktorchaufför kan jag inte springa upp i alla snöhögar och kontrollera dem. Det finns ingen tid till det. Det blir ju mycket lättare om alla hjälps åt, säger Mattias Blom.

Enligt honom är det ganska vanligt att traktorchaufförer ser barn i eller i närheten av snöhögar, men det här var första gången han upptäckte dem sent.

– Oftast står de i närheten eller bredvid traktorn och tittar på och det är ju mycket bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.