Foto: SVT

Sista dagen för deklarationen

Uppdaterad
Publicerad

I dag är sista dagen du kan deklarera. Vi har pratat med Skatteverkets expert om vad den som ännu inte deklarerat bör tänka på.

Vi har pratat med Skatteverkets expert om vad den som ännu inte deklarerat bör tänka på.

Nu är det bara några timmar kvar tills deklarationen ska vara inlämnad. Skatteverkets expert uppmanar alla som inte hunnit klart att lämna in en ofullständig deklaration för att slippa avgift, men skyll inte på att hunden ätit upp papprena.

Svettas du med din ofullständiga deklaration? Lämna in den ändå, och komplettera så fort som möjligt, är uppmaningen från Skatteverket.

-Då slipper man åtminstone förseningsavgiften på 1 000 kronor, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vanliga frågor

Sammanlagt räknar Skatteverket med att få in drygt 5,5 miljoner elektroniska deklarationer – pappersdeklarationerna räknas inte när de kommer in – och hittills har 4,9 miljoner deklarationer lämnats in på nätet eller via Skatteverkets app.

-Ju mer komplicerad en deklaration är, desto senare brukar den komma in. Sådant ser vi hela tiden, säger Kay Kojer.

De vanligaste frågorna som uppstår under slutspurten handlar om avdrag för exempelvis resor till och från arbetet, eller tidningsprenumerationer och dylikt. Dessutom är det många som hör av sig med frågor om e-legitimation. Det vanligaste problemet är att e-legitimationen inte är uppdaterad, och Kay Kojer säger att Skatteverkets servrar är väl rustade för att klara en sen deklarationsanstormning.

-Det kan bli lite mer tryck under kvällen, men då är det bara att vänta en stund och försöka igen.

Anstånd

Den som absolut inte har möjlighet att lämna in sin deklaration kan ansöka om anstånd på två veckor. Giltiga skäl är bland annat om du är utomlands en längre tid, eller om du är på tjänsteresa. Men att säga att hunden ätit upp deklarationspapprena är ingen godtagbar ursäkt.

-Nej inte riktigt, för då kan man ju fortfarande gå in på nätet och deklarera, säger Kay Kojer.

Fakta: För dig som ännu inte deklarerat

Det är möjligt att lämna in sin deklaration till Skatteverket fram till midnatt.

Om du inte hinner klart, lämna in en ofullständig deklaration för att slippa förseningsavgift.

Förseningsavgiften är 1 000 kronor, men ökar till 2 000 kronor om du inte lämnat in efter tre månader och 3 000 kronor om du inte lämnat in deklarationen efter fem månader.

Se till att ha en uppdaterad e-legitimation om du lämnar in din deklaration på elektroniskt vis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.