Foto: SVT

Här anländer flyktingarna till förläggningen på kalfjället

Uppdaterad
Publicerad

Till skidanläggningen i Riksgränsen väntas upp till 600 flyktingar, de flesta från Syrien. När den första bussen anlände under torsdagen hade de asylsökande åkt hela natten från södra Sverige. Många verkar inte ha en aning om vart de har hamnat.

Den första bussen glider uppför backen till Riksgränsens skidanläggning, 15 mil nordväst om Kiruna med endast 30 bofasta. Flyktingarna kliver ut ur bussen efter en hel dags och hel natts resa och ser sig omkring. 

– Jag vet ingenting, jag vet bara att det var långt hit och att det blir mycket snö här. Men det verkar vara bra och väldigt trevliga människor, säger Walid Ahmad Arab som flytt från krigets Syrien och vars familj är kvar i Damaskus. Hans önskan nu är att familjen så småningom kan komma efter till Sverige. 

#flykt

Håller öppet till februari

Under torsdagen kom 200 flyktingar hit, den största gruppen kommer från Syrien. Bara häromdagen blev avtalet klart mellan Migrationsverket och företaget Lapland Resort som driver anläggningen i Riksgränsen. För människor i nöd öppnas nu anläggningen temporärt fram till februari. Det finns plats för 600 men migrationsverket har ännu inte klart för sig hur skolgång, sjukvård och språkinlärning ska ske i en turistord med bara 30 bofasta personer och ingen skola och sjukvård. 

– Vi har informerat kommunen och sjukvården om detta men vi har inte haft någon dialog tillsammans än. Vi får lösa det allteftersom nu, säger Ulrika Niia, Migrationsverket till Sameradion och SVT Sápmi

En ung kille från Somalien Osman Ali Karama har kommit till Sverige för två dagar sen och nu ska han leta reda på sina föräldrar och syskon som kommit tidigare. Hans högsta önskan är att få leva tillsammans med sin familj i fred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet