Skidtalang kämpar mot ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Hon har kallats ”Nya Kalla” och ett kommande stjärnskott. Nu tvingas Piteå-åkaren Sofia Henriksson pausa i karriären efter att 21-åringen drabbats av ätstörningar.

Sofia Henriksson gjorde en lysande inledning på skidsäsongen under hennes första år som senior. I bagaget har hon redan ett flertal guldmedaljer från olika juniorsammanhang.

Under skidsäsongen 2014/2015 kom hon tvåa bakom Charlotte Kalla i Bruksvallarna och på en tolfte plats i världscupspremiären. Men när hon inte fick följa med till Kazakstan och U23-VM, då hon ansågs för tunn, blev hon tvungen att lägga tävlingsskidorna på hyllan och verkligen inse att hon hade lättare ätstörningar.

Idrottsskador

Folk reagerade

– Det var egentligen under hösten jag började gå ner i vikt och fokusera mer på matbiten. Utan medvetenheten först men sen var det folk som reagerade på det och då började jag också att tänka till.

Sofia Henriksson valde ganska snabbt att vara öppen med sina ätstörningar och gick ut och berättade på sin blogg. Hon har hela tiden valt att se sitt problem som vilken annan idrottsskada som helst.

– Som elitåkare ligger du hela tiden på en gräns och balanserar och tär på kroppen. Därför vill jag se det som en idrottsskada som finns med i elitidrotten, men som sopas mer under mattan jämfört med en knäskada eller armbågsskada. Det är sällan folk pratar om det men jag tror det är vanligare än vad folk tror. Jag tror att många skäms över det. Jag hoppas att fler ska våga prata om det.

Fokus på att bli frisk

I dag ligger allt fokus på att bli frisk och skidträningen endast på en prestationsfrinivå. Hon hoppas på att kunna vara tillbaka nästa skidsäsong, men är medveten om att hon har en tuff tid framför sig.

– Det är svårt att säga exakt hur lång tid det kommer att ta. Egentligen är det väl en grej man kommer få brottas med hela livet. Men det här kan ju faktiskt hjälpa mig och jag hoppas på att komma ännu starkare ur det, säger Sofia Henriksson, längdskidåkare för Piteå elit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsskador

Mer i ämnet