Med hagelgevär har mannen på nära håll skjutit ett stort hål i den här brevlådan. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion & SVT Sápmi

Sköt vilt i by – polisen ryckte inte ut

Uppdaterad
Publicerad

I lördags inträffade ett skottdrama i byn Suijavaara 5 mil öster om Karesuando. En man ska ha kört fram och tillbaka i byn under flera timmar och där ska han ha skjutit med hagelgevär på tre ställen i byn.

Det är Sameradion och SVT Sápmi  som rapporterar om helgens händelser. Det första av de tre skotten ska ha avlossats under lördagseftermiddagen. Skotten ska ha skjutits mot två hus, varav ett av husen är en föreningslokal. Även en brevlåda är sönderskjuten. Boenden i byn säger att skotten avlossades i närheten av byborna och att de befarande sina liv. En av byborna var så rädd att hen låste in sig i sitt hus och stannade där resten av dagen. En annan bybo beskriver händelsen som rena vilda västern. Personen ska också ha framfört hot muntligen.

”Skrämmande”

I Suijavaara bor det 35 personer och trots att byborna anmälde händelsen till polisen så prioriterade de inte att åka dit. En man som inte vill uppträda med namn säger att de är skrämmande att polisen inte prioriterar sådant här. En annan person med koppling till byn säger att nog kan de ta lagen i egna händer och skrämma bort dem som skrämmer dem, men att det inte är något de vill göra.

Brottsplatsundersökning

Under tisdagen genomförde polisen en brottsplatsundersökning i Suijavaara.

SVT Sápmi och Sameradion har under dagen försökt få polisen i Norrbotten att svara på frågor om varför man inte ryckte ut, men polisen vill inte ställa upp på en intervju.

Polisens förundersökningsledare Ola Folkebrand bekräftar för SVT Sápmi och Sameradion att de nu har startat en förundersökning och att det i nuläget rör sig om misstänkt skadegörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.