Foto: TT

Slår tillbaka mot kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Damberg (S) tycker att han har visat intresse och engagerat sig i frågan.

I en debattartikel i Dagens industri skriver den förre näringsministern, och tidigare Folksam-ordförande, Anders Sundström att regeringen har varit för passiva angående gruvan i Kaunisvaara.

– Jag har stor förståelse för Anders Sundström som har jobbat under flera års tid med att försöka få tillstånd till en finansiering och nu känner en stor besvikelse när det ej fungerar. Men jag som näringsminister har engagerat mig hårt i frågan. En av de första resorna jag gjorde var till Pajala och den nedlagda fabriken, säger näringslivsminister Mikael Damberg (S).

Vända på alla stenar

– Men Anders Sundström anklagade ändå regeringen för passivitet idag?

– Vi har jobbat otroligt mycket med den här frågan senaste månaderna. Vi har varit mycket tydliga, framförallt mot LKAB, att de måste vända på alla stenar för att hitta möjligheter och samarbeten som är en bra affär både för LKAB och investerare som vill återskapa gruvan i Pajala.

Mörk prognos

– Tyvärr har det visat sig så att det inte har gått att hitta en uppgörelse mellan de privata investerarna och LKAB. Det beklagar jag, men så är fallet just nu. Vi får se om det finns andra investerare eller vad som händer. Just nu ser det ganska mörkt ut, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.