Snabbt bredband billigast i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten har den lägsta kostanden för installation av bredband via fiberoptisk kabel.

Det här visar svaren till SVT Nyheters bredbandstest.

SVT Nyheters bredbandstest har gjorts av över 60 000 svenskar och i samband med testet har man också skrivit och berättat om hur bredbandet fungerar och vad det kostar.

Och en sak sticker ut, nämligen priset för installation av bredband via fiberoptisk kabel.Av svaren att döma är Norrbotten billigast i landet. 6 000 kronor kostar en installation av fiberoptik, jämfört med län som Stockholm och Kronoberg där det kostar mellan 17 000 och 18 000 kronor. Och det här gäller installationer som kostat mer än 1 000 kronor.

Tommy Åkerlund i Luleå har bredband via fiberoptik och han är nöjd.

-Man får ju det man betalar för. Det går ju att få snabbare men då kostar det mer, säger han.

Vad är fördelen med fiber?

-Det är ju snabbare än modem.

Samordning sänkte priset

Tony Blomqvist är vd för IT Norrbotten, som ägs av länets kommuner och landstinget. Han förklarar utbyggnaden av fiber och bredband med att bolaget fick i uppdrag att samordna bredbandsutbyggnaden i Norrbotten.

Och på det sättet kunde man hålla priserna nere.

-Då kunde vi samordna upphandlingar och har man en större gruppering så kan man köpa olika slags arbeten billigare.

Hänsyn till glesbygd

En stor del av pengarna till fiber och bredband i Norrbotten kom från den dåvarande socialdemokratiska regeringen i början av 2000-talet, berättar Tony Blomqvist.

-Norrbotten är det geografiskt största området i Sverige med stor glesbygd och den fördelning av pengarna som gjordes tog hänsyn till det.

Prishöjningar

Men priset på fiberinstallationer kommer att öka även i Norrbotten, spår Tony Blomqvist.

-Generellt sett så är det så att ju mer vi bygger ut på landsbygden desto dyrare blir det på grund av dom stora avstånden. Så prisbilden är på väg upp, säger Tony Blomqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.