SSU-bedragare straffas med böter

Uppdaterad
Publicerad

Idag dömdes två före detta ombudsmän vid SSU Norrbotten för bedrägeri. Ytterligare en ombudsman dömdes för förberedelse till bedrägeri.

Idag avslutades den rättsprocess som inleddes efter att SSU själv polisanmält att falska deltagarlistor legat till grund för bidrag från Piteå kommun och Landstinget. Totalt handlar det om att 500 000 kronor betalats ut till SSU Norrbotten på felaktiga grunder under åren 2009 och 2010.

Som mest har 13 personer figurerat i förundersökningen. Men det blev bara tre unga kvinnliga ombudsmän som till slut dömdes för bedrägeri och förberedelse till bedrägeri genom strafförelägganden.

SSU-fusk Norrbotten

– Utredningen har inte kunnat visa att några andra begått några brott, säger åklagare Rickard Finnberg.

Kommer inte de högre upp i den här organisationen lindrigt undan?

– Med all rätt. De är inte misstänkta för några brott, säger Rickard Finnberg som nu har avslutat den 1000 sidor långa förundersökningen och inte planerar att utreda SSU i Norrbotten vidare.

Dagsböter

Nordnytt har sökt både den nuvarande ordföranden för SSU och de dömda ombudsmännen för en kommentar men har inte lyckats nå någon av dem. Två av de dömda kvinnorna ska betala 2 000 kronor var i dagsböter och den tredje 2 800 kronor.

Utredningen initierades sedan både landstinget och kommunen slagit larm om misstänkt fiffel med SSU:s bidragsansökningar. Det visade sig att ombudsmännen hade överdrivet antalet deltagare i kurser, angett fler kursdagar än de faktiskt hade och i bland helt hittat på kurser.

Sammanlagt ledde det till att landstinget och kommunen betalade ut närmare 430 000 kronor mer än de borde till SSU Norrbotten. De pengarna är nu återbetalade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSU-fusk Norrbotten

Mer i ämnet