Christer Lindström (S)

Flera frias från brottsmisstanke

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer frias från åtal i brottsutredningen mot SSU Piteå och SSU Norrbotten.

-Men det kvarstår fortfarande fler än två som fortfarande är misstänkta, säger åklagaren Rickard Finnberg.

Utredning om bidragsfusket inom SSU i Norrbotten har pågått under lång tid och flera personer har delgivits misstanke om bedrägeribrott.

SSU-fusk Norrbotten

De misstänkta har i huvudsak varit SSU-medlemmar som misstänkts för att ha skrivit under felaktiga bidragsansökningar till både landstinget och Piteå kommun.

Enligt misstanken hade det skett fusk genom att SSU sökt bidrag för kurser som aldrig hållits eller haft färre deltagare än vad som uppgetts.

”En stor lättnad”

En av dem som nu friats är Piteåpolitikern Christer Lindström, som tidigare var revisor i SSU:

-Det är en stor lättnad att få svart på vitt att det inte finns några misstankar mot mig säger han.

Christer Lindström är ordförande i tekniknämnden i Piteå kommun och sitter i kommunfullmäktige men inför årets val nobbades han av valberedningen.

-Det är naturligtvis på grund av de brottsmisstankar som riktats mot mig, men nu är situationen en annan, så vi får se vad som händer, säger han.

Fortfarande misstänkta

Men det finns fortfarande ett par misstänkta i det som kallats för SSU-härvan.

-Förundersökningen pågår fortfarande kring några misstänkta personer och därför tänker jag inte säga så mycket mer i nuläget. Om ungefär en vecka kommer jag att fatta beslut om  det blir åtal, säger Rickard Finnberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSU-fusk Norrbotten

Mer i ämnet