Foto: Kiruna stadshus

Stadshuset 30 miljoner dyrare för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommuns insats för det nya stadshuset kommer att bli större än vad man först beräknade. Summan på 30 miljoner kronor uppskattas bli dubbelt så stor.

Kristallen heter det vinnande arkitektförslaget för Kirunas nya stadshus. Det blir en präktigt monumentalbyggnad som kommer att kosta LKAB 470 miljoner kronor – bara för själva byggnaden

Men det nya stadshuset blir större än det gamla och kommunen ska stå för mellanskillnaden. Den kostnaden får kommunen räkna upp rejält nu.

– Vi ska betala för den överyta vi betalar för till exempel länskonstmuseet. För ett par år sedan pratade man om 30 miljoner kronor och det kan säkert vara det dubbla i dag. Men vi har inte den exakta siffran.

Men vid LKAB kan man inte säga att Stadshuset blir dyrare än beräknat.

– Det har inte funnit någon speciell kostnad. Vi har sett vad vi får för pengarna. Det har funnits höga krav och målsättningar som vi har velat hålla och samtidigt göra det så kostnadseffektivt som möjligt, säger Ander Lindberg, informationschef vid LKAB.

Ett viktigt och för kommunen glädjande besked kan i alla fall Anders Lindberg förmedla. Verksamheten i Kiruna stadshus behöver bara flytta en gång.

– Enligt prognoserna kommer miljövilkoret nått det nuvarande stadshuset någonn gång 2018. Men det betyder bara att detaljplanen måste ändras. Byggnaden skulle kunna fortsätta användas. Så vi känner oss trygga med att vi kommer att hinna färdigt med det nya stadshuset innan det gamla måste sluta användas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.