Stopp för sexistiska studentflak

Uppdaterad
Publicerad

Strömbackaskolan i Piteå sätter i år stopp för sexistiska och andra kränkande texter på studentflaken. Fordon som kör omkring med sådana texter portas från skolområdet.

– Egentligen är det ganska självklart att kränkningar inte får förekomma. Vi tycker att studenten ska vara en rolig dag från den stund studenterna kommer tills dom försvinner från skolan. Jag

Vi ska inte att ha något som strider mot vår värdegrund den här dagen, säger gymnasiechef Britta Dahlén, vid Strömbackaskolan i Piteå.

Vad är det värsta som har stått på plakaten och studentlakanen?

– Det vill jag inte gå in på exakt. Men vi har haft en diskussion här på skolan och nationellt om uttryck som inte varit speciellt trevliga. Det blir en dålig eftersmak när det förekommer sådana saker, säger Britta Dahlén.

Hindra fordon

Strömbackaskolan har på skolans hemsida gett direktiv till de blivande studenterna där det markeras att texterna inte får uppfattas som kränkande, sexistiska eller anstötliga. Och att skolan förbehåller sig rätten att hindra fordon som kommer in med sådana budskap på studentflaken.

Nöjda elever

De elever som SVT Norrbotten träffar på Strömbackaskolan säger alla att de är nöjda med skolledningens beslut.

– Det är okej. Bra att folk slipper ta illa upp när flaken rullar omkring. Skriver man hora och så där förstår jag att tjejerna tar illa upp. Man någon snackis har det inte varit om det här, säger Muhammed Abualkhair.

Thomas Strandberg som går ut restaurangprogrammet vill också säga sin åsikt:

– Det är väldigt bra att sätta stopp för sånt som gör att folk tar illa upp. Det är inga snälla ord.

Katarina Nilsson konstaterar att de flesta kränkningar riktar sig mot det kvinnliga könet

– Jag tycker att det är bra att skolan har förbjudit sexistiska plakat. Jag blir ganska ledsen av sånt. Jag tycker att det är hemskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.