Satsning på rymdforskningen

Uppdaterad
Publicerad

I det tysta genomförs en satsning på omkring hundra miljoner kronor på rymdcampus i Kiruna.

Det är Luleå tekniska universitet, LTU som satsar på två nya professurer och ett tiotal nya forskartjänster. Några har redan kommit på plats.

Ända sedan rymdcampus etablerades för 15 år sedan har man väntat på det stora lyftet. Nu börjar något i alla fall lätta så smått.

Två nya professorer, Reza Emarri och Javier Martin-Torres, har redan installerat sig och de har i sin tur tagit med sig forskare från sina gamla universitet i Toronto respektive Barcelona.

– Han har pratat om hur bra det är i Kiruna och alla rymdprogram som håller på att utvecklas här. Jag såg det här som en möjlighet för min karriär, säger doktoranden Teresa Mendaza från Spanien.

Hennes forskargrupp arbetar med atmosfärforskning, ett forskningsområde som har funnits tidigare i Kiruna. Samtidigt byggs en helt ny avdelning kring rymdteknik upp och när det är klart ska 13 forskarstudenter vara på plats.

– Det är nästan en fördubbling av antalet anställda här i Kiruna. Det handlar om en satsning på omkring 100 miljoner kronor från LTU:s sida. Samtidigt som man bygger vi nya Kiruna och satsar vi på nya Rymdcampus, säger avdelningschefen Victoria Barabash.

Det behövs ett visst antal studenter, forskare och professorer för att det ska bli en fungerande akademisk miljö. Kanske är Rymdcampus i Kiruna på väg att klättra över den tröskeln nu.

– Det finns inte så många doktorander just nu, men universitetet växer snabbt och det kommer 15-20 nya doktorander nästa år har jag förstått. Man behöver doktorander i ett universitet, säger doktoranden Alfonso Delgado.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.