Strategi bakom uråldrig lek

Uppdaterad
Publicerad

Har du någonsin funderat över hur du ska vinna i sten, sax, påse? Nu finns studien som visar att det faktiskt inte endast handlar om tur.

– Många kör samma drag två gånger, säger utövaren Joakim Sköld som vann SM 2013.

Sten, sax, påse är en sport som de allra flesta förmodligen utövar i barndomen. Men seriösa spelare har tagit leken till en ny nivå och nu kvalas det för fullt inför SM.

– Man kollar in motståndarens första drag och sedan får man utifrån det tänka vad han gör i nästa drag, säger Joakim Sköld.

– Men man måste ha tur också. Det är ungefär 50-50 gällande tur och skicklighet, säger han.

Han har spelat sedan barnsben och menar att det hela mest är på skoj. Samtidigt väljer han att inte spela alltför ofta utanför tävlingarna med sin vän och rival, den regerande mästaren Peter ”Peppe” Björn.

– Man vill helt enkelt inte avslöja för mycket.

Går att se mönster

Enligt Ifl science finns det en studie från Cornell University i USA som påvisar att det går att upptäcka mönster i utövarnas drag.

Bland annat ska en vinnande hand ofta komma att återanvändas, medan ett drag som spelaren förlorat med upprepande gånger till slut komma att förkastas. Det bästa valet, efter att ha förlorat, är därför att göra ett drag som skulle ha slagit motståndarens vinnande hand.

Medan den som vunnit ett drag bör fokusera på att välja ett drag som motståndaren inte använt.

Vinnande strategier

Studiens slutsatser kan tyckas självklara då spelare, eller människor i allmänhet, förändrar strategier som inte fungerar. Detta trots vetskapen om att förutsättningarna kan ha förändrats. Men studien talar sitt tydliga språk. Bland de 300 personer som deltog och som antingen förutsett motståndarens strategi eller observerat andra spelare och anpassat sig efter deras mönster, krossade de motståndare som endast baserade sitt spel efter magkänslan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.