Svåra förhållanden för fjällvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har inspekterat leder och broar längs Kungsleden mellan Nikkaluokta och Abisko. Man manar fjällvandraren till försiktighet – det är besvärliga förhållanden. Trots att vi är inne i sommarmånaden juli så är det mycket smältvatten och snö kvar längs Kungsleden.

– När vandraren har mer snö att gå på än bar backe blir det bekymmer att hitta sommarleden eftersom man inte ser markeringen på grund av snömängden. Det kan även vara vatten under snön så vi vill uppmana till försiktighet, säger Eva Oskarsson på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Enligt Eva Oskarsson så bör man planera mer tid för vandringen eftersom förhållandena är besvärliga just nu.

Tyngre tur

– Man får vara smartare i sin färd i terrängen och räkna med att det kommer att ta mer tid. Sen är det många som kommer att uppleva att det blir en tyngre tur än vad man kanske hade förberett sig för, säger Eva Oskarsson.

Överraskade vandrare

Mikkel Jensen och Den Larsen från Danmark hade det tufft när de pulsade fram i snön upp till Tjäktjapasset som ligger 1150 meter över havet – Kungsledens högsta punkt.

– Vi visste inte att det var så mycket snö kvar, säger Mikkel Jensen.

– Det var klart en överraskning för oss för vi hade inte undersökt det innan vi åkte från Danmark, säger Den Larsen.

Pulsar på

Men trots att det var mer besvärligt än väntat så pulsade de vidare upp mot Tjäktjapasset. De sade att det blir än mer en utmaning att klara av vandringen mellan Nikkaluokta och Abisko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.