Tack för bilderna – nu går fotograferna

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens media stoppade planerna på en hyllningsbilaga till de fotografer som är uppsagda från och med måndag. Motiveringen att det ”skulle skapa sår” är nu ett hett debattämne på tidningarna

I dag var det sista arbetsdagen för de flesta av NSD:s och Kurirens fotografer.

Kurt Engström fick blommor av arbetskamraterna som delades ut av kommunalrådet Yvonne Stålnacke i samband med en presskonferens.

– Det är ju självklart en sorgens dag. Det är en epok som går i graven. Det här att kapa av ena benet på journalistiken, säger Linda Kask, vice ordförande för journalistklubben.

Kommer läsarna att märka någon skillnad?

– En skillnad tror jag att de att märka. Vi kommer att ha fler bilder och vara på plats på fler ställen. Medans en del av bilderna säkert kommer att saknas och det är de bilder som våra fotografer har tagit, säger Mats Ehnbom, vd Norrbottens media.

Det fanns planer på att den gemensamma helgbilagan skulle hedra fotograferna som skulle få ett uppslag var med deras bästa bilder. Men det stoppades, enligt uppgift med motiveringen att ”det skulle riva upp sår”.

– Det fanns en idé kring det och den lades ned i ett ganska tidigt skede, säger Mats Enbom.

Varför det?

– Det kan jag inte svara på. Det är inte jag personligen som fattat ett beslut kring det, säger Mats Enbom.

Därför kan SVT nu visa några av fotografernas bästa bilder. Vi har inte tillåtelse visa bilderna som stillbilder på nätet men däremot kan ni se dem om ni startar inslaget.

På måndag börjar fotografernas arbetsbefriade uppsägningstid och alla får utöver det fyra månadslöner i avgångsvederlag. Men två av fotograferna kommer att jobba fram till sista oktober enligt sina uppsägningsavtal för att sen gå över till ett års frilansuppdrag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.