Tågstationen i Kiruna blir inte tillfällig

Uppdaterad
Publicerad

Den tillfälliga tågstationen i Kiruna skulle användas i tre-fyra år, men i dag står det klart att den tidsplanen har spruckit.

Det saknas ännu ett beslut om att var en ny permanent tågstation ska placeras, berättar P4 Norrbotten. Enligt uppgifter utreder Trafikverket fortfarande utreder fem olika alternativ.

I augusti 2013 stängdes den gamla tågstationen på grund av gruvverksamheten och en ny station öppnades ungefär 1,5 kilometer utanför dagens centrum.

Mindre än ett år tidigare hade Kiruna kommun betonat att den skulle vara tillfällig och användas i tre fyra år. I samma yttrande till Trafikverket skrev kommunen att en permanent station skulle vara i gång senast 2016/2017.

Men den tidsplanen håller inte längre.

– Den tillfälliga stationslösningen kommer att användas i ett antal år till. Det är med anledning av tidsplanen för nya centrumkärnan. Huvuddelen av torg och handelsgata ska stå klar i årsskiftet 2019/2020, säger Kirunas kommunchef Peter Niemi, till P4 Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.