Dyr hall ska glädja Kirunaborna

Uppdaterad
Publicerad

Snart invigs Kirunas nya sporthall. En satsning som blev fyra gånger så dyr som tänkt.

Kirunas nya idrottsarena invigs om en månad och kommer att utnyttjas till sin fulla längd, bredd och höjd. Men Tarfalahallen blir också fyra gånger så dyr som den sportanläggning som man först planerade för.

I bland kan en tummetott bli en hel kostym. Det är ungefär vad som har hänt med idrottshallen som från början var tänkt som en tälthall för fotboll till en kostnad av 13 miljoner kronor. Men när kommunen tog över projektet från Kiruna FF steg kostnaderna raskt.

”Dyrt men bra”

– När det började vara så mycket pengar så tittade vi på det ett varv till och bestämde att vi ska satsa ordentligt. Det har vi gjort och nu är det fler idrotter som ryms i samma hall. Ja, det blev dyrt, men det blev väldigt bra, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Tarfalahallen kommer att utnyttjas till hela sin rymd. För friidrottarna handlar det mest om längden.

– Det blir fantastiskt att få gå från 27 meter till 80-90 meter. Det är det längsta våra sprinters kan springa och så har det varit i 50 år, säger Stig Snällfot i friidrottsklubben Nedre Soppero IK.

Fotbollen får en plan som inte riktigt blir fullstor. Det saknas ungefär en tredjedelsplan för det.

-  Det vi inte kan göra är målvaktsutsparkar, men det ska vi försöka undvika av fotbollstekniska skäl. Vi ska rulla ut bollen, säger Johan Enback i Kiruna FF.

För Kiruna klätterklubben är det höjden som är det viktiga.

– Vi får 13 meter, vilket är en förbättring jämfört med de åtta-nio meter vi har idag, säger Fredrik Hansson i klubben.

Och utövarna från de olika föreningarna kommer att kunna använda hallen samtidigt.

– En vanlig vardagkväll kommer 60 personer kunna träna här samtidigt. Det blir 300 på en kväll, säger Anders Burman, driftchef för kommunens fritidsanläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.