Tinget kan stängas i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Tingsstället i Kiruna hotas av nedläggning på grund av brist på domare och färre brottmål. Men advokater i Kiruna är kritiska till förslaget.

Tingsstället i Kiruna sorterar organisatoriskt under Gällivare tingsrätt sedan många år. Det är i Gällivare administrationen och domare är stationerade.

Sedan 2013 är bara brottmål som behandlas på tingsstället i Kiruna medan tvistemål behandlas Men under det senaste året har antalet brottmål minskat med 14 procent och man har skrotat planerna på att försöka rekrytera en tredje domare till tingsrätten. Det innebär att de två kvarvarande domarna får fortsätta att resa ofta.

Det är bakgrunden till att tingsrätten i Gällivare överväger att inte använda tingsstället i Kiruna från och med årsskiftet.

Advokater i Kiruna anser att det skulle bli en försämrad samhällsservice i Kiruna.

– Man har ju bit för bit monterat ned myndigheterna. Åklagaren har försvunnit, skatteverk och försäkringskassa försämras och nu även tingsstället, säger Vera Gärdemalm.

Hon förstår att dagens situation blir betungande för domare och notarier,

– Men det ska ställas mot alla parter, vittnen som ska ligga på vägarna till Gällivare. Det blir sämre tillgänglighet, sämre bemötande och högre kostnader. Jag tror att det kommer att bli ett allmänt missnöje, säger hon.

I förslaget har myndighetschefen och lagmannen Niklas Lind även listat ett antal faktorer som talar mot en nedläggning. Där nämns också risken att förhandlingar får ställas in på grund av att en part eller ett vittne inte inställer sig på grund av resan.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt men inte lyckas nå Niklas Lind som är sjukskriven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.