Tornedalingarnas dag firades

Publicerad

Som en av fem erkända minoriteter lyftes bland annat frågan om modersmålsfrågor och större lokalt inflytande.

Tornedalingar är tillsammans med judar, romer, samer och sverigefinnar de erkända nationella minoriteterna i Sverige. Syftet med dagen är bland annat att stärka identiteten.

– Vi vill ju givetvis synliggöra vårt språk, meänkieli, men även vår kultur och våra frågor. Vi vill skapa en kunskap i samhället om tornedalingar. Vi är den minoritet i Sverige som det finns minst kunskap om i samhället, säger Maja Mella, verksamhetsledare i Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset.

Första besöket norr om Luleå

I samband med tornedalingarnas dag så besökte konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) Norrbotten. Under besöket, som var hans första besök norr om Luleå, så hann han bland annat besöka Vassholmen i Kalix, Kukkolaforsen och Harjugården i Karungi.

Förslag och kritik

Norlén även ta emot förslag och kritik kring den svenska minoritetspolitiken. Förslag som framförallt handlar om att öka möjligheterna för modersmålsundervisning och att ge minoritetsgrupperna större inflytande i frågor där de är berörda.

– Det här är ju frågor som jag kommer att ta med mig och när vi gör nästa översyn av minoritetspolitiken så måste vi ta upp dessa frågor. Det är jätteviktigt. Sen upplever jag även att kommunpolitikerna på olika ställen har en hemläxa att göra för att bli mer inkluderande och öppna för samråd med tornedalingarna. Så det finns även mer att göra här lokalt.

Varför är de här frågorna viktiga?

– Sverige är ett land som har nationella minoriteter som har funnits här i många hundra år och har kultur, traditioner och språk som är viktiga att hålla vid liv. Sen tycker jag också att hela det svenska samhället ska tacka minoriteterna för det som de har bidragit med för att bygga det svenska samhället. I form av hårt arbete, i form av kulturyttringar och på många andra sätt, säger Andreas Norlén (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.