Foto: SVT

Skakig höst för länets teater

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottensteatern går en osäker framtid tillmötes efter att chefen sagt upp sig i protest mot minskat bidrag.

I juni meddelade teaterchefen Karin Enberg att hon skulle avgå i protest. Hon menar att ägarna, Luleå kommun och landstinget, skurit ner sitt utlovade bidrag till teatern med 700 000 kronor.

– Det var ju pengar som jag räknat med när jag har gjort budgeten. Jag får inte verksamheten att gå ihop nu. Antingen ska vi göra mindre barnteater, turnera mindre eller säga upp personal. Anslagen rimmar dåligt med uppdraget som ägarna har gett till oss, säger Karin Enberg.

– Nu får någon annan ta över och hitta lösningar, fortsätter hon.

Men Niklas Nordström (S) kommunalråd i Luleå säger att teatern fått ökad budget och till det en uppräkning på 2,8 procent.

Dåligt med intäkter

Höstsäsongen har startat när SVT Norrbotten besöker Norrbottensteatern. Repetitionerna av barnpjäsen ”Det magiska skåpet” och av ”Tolvskillingsoperan” har precis kommit igång. Halvårsbokslutet för teatern visar röda siffror – så har det varit länge. Resultatet visar en miljon kronor minus. Helårsboksluten brukar hamna på flera hundratusen kronor back. Detta beror på uppdraget, enligt teaterchefen.

– Trettio procent av vår produktion ska vara barn- och ungdomsteater och det har vi hållit under min tid. Men barnteater ger inga intäkter fast det kostar lika mycket att göra. Ägarna vill också att vi ska turnera i länet och även det är dyrt med dessa långa avstånd i Norrbotten.

Publiken sviker

Publiksiffrorna har rasat för teatern om man tittar på statistiken från 2009 och 2014. Besöksantalet har sjunkit från nästan 60 000 besök till drygt 40 000 förra året. Men chefen försvarar sig med att man räknat annorlunda under årens lopp.

– Förra året fick vi inte räkna med besökarna under Umeås kulturhuvudstadsår där vi medverkade medan besökarna i Krigsoperan i Haparanda finns i vår statistik.

Likaså staten

Även staten har svikit den regionala teaterkulturen påstår teaterchefen Karin Enberg. I år har det inte skett någon uppräkning av bidraget som det gjort tidigare. I den några år gamla kultursamverkansmodellen betalar staten sitt bidrag till landstinget som fördelar anslaget mellan olika kulturinstitutioner som teatern, Norrbottensmusiken och dansen.

– Staten vill att vi gör barn-och ungdomskultur, staten vill att vi turnerar och att vi gör regional kultur men vi har inte samma förutsättningar att göra allt detta som till exempel Småland där det finns tre liknande teatrar som Norrbottensteatern. Småland har inte dessa långa avstånd som kostar pengar. Men det tas det inte någon hänsyn till, säger Karin Enberg.

Önskar lycka till

– Jag är enormt besviken på att min tid här slutade på det här sättet. Jag hade planerat att jobba två år till men jag kan inte acceptera nedskärning av anslag. Mitt avhopp är ett kulturpolitiskt ställningstagande. Men jag önskar lycka till för min efterträdare.

Landstingsrådet Maria Stenberg säger till SVT Nyheter Norrbotten att hon inte förstår varför det minskade anslaget skulle kunna få så stora konsekvenser för teatern. Hon tycker att 700 000 kr är en så liten del av den totala budgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.