Foto: SVT

Ungdomshem kritiseras för besöksförbud

Publicerad

Ett HVB-hem får kritik då de blandar ensamkommande barn med ungdomar med neuropsykiatrisk problematik. Dessutom tar boendet emot fler ungdomar än tillåtet och ungdomarna får heller inte ta emot besök.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritiken efter ett oanmält besök på ett HVB-hem i Norrbotten och skriver i sitt beslut att boendet för närvarande inte bedrivs i enlighet med det tillstånd som finns när det handlar om antalet inskrivna ungdomar och målgrupp.

Blandar olika målgrupper

Boendet har ett tillstånd för fjorton ungdomar med socialt nedbrytande beteende eller neuropsykiatrisk problematik. Men vid inspektionen bodde femton ungdomar på boendet varav merparten var asylsökande ensamkommande barn. IVO skriver att kraven om god kvalitet ”inte kan anses vara uppfyllda då verksamheten blandat två så olika målgrupper som asylsökande ensamkommande barn och ungdomar med behandlingsbehov i samma verksamhet”. Om verksamheten ändras ska ett nytt tillstånd sökas.

Besöksförbud kritiseras

IVO riktar också kritik mot att ungdomarna inte tillåts ta emot besökare i boendet. ”I vissa fall och efter en individuell bedömning kan en sådan begränsning vara befogad. I en verksamhet som tar emot ensamkommande barn utan klarlagt behandlingsbehov kan det däremot inte anses vara behövligt”, skriver IVO.

Boendet ska senast den 16 oktober redovisa vidtagna och planerade åtgärder.

Fakta HVB-hem

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran.

Ett HVB kan rikta sig till barn, ungdomar, vuxna eller familjer med någon form av behov inom socialtjänstens ansvarsområde, exempelvis missbruks- eller beteendeproblematik.

Målgruppen kan också vara ensamkommande barn som söker asyl eller som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det krävs tillstånd, för enskild verksamhet, från IVO för att få starta och driva ett HVB som tar emot ensamkommande barn.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.